
De Volkswagen-bus viert zijn 75ste verjaardag. De eerste Transporter – de T1 – verliet op 8 maart 1950 de fabriek in Wolfsburg. Sindsdien zijn er meer dan 12,5 miljoen Volkswagen-bussen gebouwd, en groeide het model in Europa uit tot de meest succesvolle bedrijfswagen ooit. De afgelopen decennia is de Volkswagen-bus uitgegroeid tot een cult, mede dankzij de vele verschillende varianten en uitvoeringen die ervan zijn gebouwd – van gesloten bestelbus tot camper. Door de transitie naar geëlektrificeerde mobiliteit onderging de alleskunner een transformatie en veranderde de slogan ‘Eén bus voor iedereen’ zodoende in ‘De juiste Volkswagen-bus voor iedereen’. Tegenwoordig hebben klanten van Volkswagen Bedrijfswagens meer keuzemogelijkheden dan ooit, met drie verschillende modelseries: de Multivan/California met plug-in hybrideaandrijving, de volledig elektrische ID. Buzz/ID. Buzz Cargo en de geheel nieuwe Transporter/Caravelle.
T1: 1950 - 1967
In 1950 moest Europa zichzelf opnieuw uitvinden, en dat gold des te meer voor de Bondsrepubliek Duitsland, die pas een jaar eerder was gesticht. De Amerikaan Bing Crosby was wereldwijd een ster, Elvis Presley was nog een tiener en Paul McCartney een schooljongen. Terwijl rock ’n roll nog moest worden uitgevonden, bouwde Volkswagen al vijf jaar lang een kleine personenauto die overal ter wereld erg succesvol was: de Kever, oftewel de Type 1. Op 8 maart 1950 startte Volkswagen de productielijn op van een tweede model: de Transporter. Intern werd hij simpelweg Type 2 genoemd.
In de geschiedenis van de bus was het nog een onbeschreven blad, maar hij kwam precies op het juiste moment. Met name in de Duitse Bondsrepubliek zaten ondernemers tijdens het ‘Wirtschaftswunder’ te springen om een betaalbare bestelbus. De Type 2 had echter nog geen naam. In 1949 wilde Volkswagen ‘Bulli’ laten registreren, maar die naam was inmiddels door een ander bedrijf vastgelegd voor een sneeuwruimer. Toch vond ‘Bulli’ zijn weg naar de liefhebber, en werd dit in Duitstalige landen de koosnaam voor de Type 2. Volkswagen zelf doopte de bestelbus officieel tot ‘Transporter’.
De eerste Transporter was een 4,10 meter lange gesloten bestelwagen met een indrukwekkend laadvolume van 4,5 kubieke meter. Door de tweedelige voorruit kreeg de VOLKSWAGEN-bus in Nederland algauw de bijnaam ‘Spijlbus’. Met zijn 18 kW (25 pk) sterke viercilinder boxermotor uit de Kever haalde de T1 een topsnelheid van 80 km/u. Later ging het motorvermogen omhoog naar 32 kW (44 pk), met een top van 105 km/u als resultaat. Andere carrosserievarianten volgden spoedig: in april 1950 werd de Kombi met zijramen leverbaar, gevolgd door een personenversie en een pick-up.

De meest legendarische van alle klassieke Volkswagen-bussen werd in juni 1951 onthuld: het ‘Sondermodell’, door liefhebbers ook wel de ‘Samba-bus’ genoemd. Deze versie bood plaats aan negen inzittenden en was uitgevoerd met 23 ruiten, tweekleurige lak en een groot panoramisch vouwdak. In 1956 verplaatste Volkswagen de productie van de Transporter naar Hannover, waar op 2 oktober 1962 de 1 miljoenste T1 van de band rolde. In juli 1967 werd de T1 na meer dan 1,8 miljoen exemplaren opgevolgd door de T2. In Brazilië bleef de T1 echter nog tot 1975 in productie. Deze eerste generatie is bij verzamelaars zeer geliefd; afhankelijk van de uitvoering kan de waarde zelfs oplopen tot een zescijferig bedrag.
T2: 1967 - 1979
In 1967 trokken tienduizenden jongeren naar het Monterey Pop Festival in Californië. The Beatles brachten ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uit, één van de meest invloedrijke albums aller tijden. Tegelijkertijd werd de tweede generatie van de Volkswagen-bus gelanceerd: de T2. Een generatie waarmee babyboomers opgroeiden, en waarin ze vanaf de achterbank de wereld leerden kennen. Met de T2 leverden de posterijen hun pakketjes af, reden ondernemers uit heel Europa naar hun klanten en schoten de politie en ambulancediensten te hulp bij calamiteiten. Als kampeerbus werd de T2 een onverwoestbare globetrotter.

In augustus 1969 schreven artiesten als Jimi Hendrix en Joan Baez wereldgeschiedenis op Woodstock. Drie dagen ‘peace & music’, en de locatie waar de meest beroemde foto van een Volkswagen-bus is gemaakt: een een kleurrijk beschilderde ‘flower power’ T1, met bovenop het dak een verliefd stelletje. Deze T1 was een creatie van artiest Dr. Bob Hieronimus, die nog altijd een nauwe band met de Volkswagen-bus heeft en in 2023 een moderne interpretatie op ‘The Light Bus’ maakte: de ‘Love the Earth’-Buzz.
Vooral de nieuwe neus van de T2 was opvallend. Rechte lijnen, die de breedte van de carrosserie benadrukten, vervingen de oude V-vorm. De T2 oogde echter niet alleen in detail een stuk moderner, want de zijruiten waren veel groter, de sterk gebogen voorruit bestond nu uit één deel en een schuifdeur was standaard. Op technisch vlak was met het onderstel en het remsysteem veel vooruitgang geboekt. De wielbasis van 2,40 meter bleef ongewijzigd, de breedte was iets toegenomen, maar in de lengte groeide de carrosserie 20 centimeter. Resultaat: nog meer binnenruimte.
Na een ingrijpende facelift in 1972 bleef de T2 wereldwijd een groot succes. In 1978 verliet de 4,5 miljoenste Transporter de fabriek, een jaar later werd de T2-productie in Duitsland na 2,2 miljoen exemplaren beëindigd. Maar daarmee kwam het verhaal nog niet ten einde: in het Mexicaanse Puebla werd de luchtgekoelde viercilinder van de T2 in 1987 vervangen door een watergekoelde motor, die tot 1996 in productie bleef. Daarnaast werden nog eens 355.000 T2c’s door Volkswagen do Brasil gebouwd. Door strengere wetgeving op het gebied van veiligheid en emissies werd de productie in 2013 echter definitief beëindigd. De laatste 1.200 exemplaren van de T2 verlieten de fabriek als ‘56 Anos Kombi – Last Edition’.
T3: 1979 - 1992
In de late jaren zeventig werden de Dire Straits en The Alan Parsons Project opgericht, en creëerden bekende rockbands als Pink Floyd en hun unieke sound. Vooral de Dire Straits liet muziekliefhebbers kennismaken met een niet eerder vertoonde precisie. Een soortgelijke rechtlijnigheid vertoonde de Volkswagen T3, die in 1979 werd onthuld. De hoekigste Volkswagen-bus ooit was in technisch opzicht meteen de beste Transporter tot dusver. Hij vormde de basis voor iconen als de eerste California en Multivan. Conceptueel borduurde de T3 voort op zijn voorgangers, maar met name op het gebied van passieve veiligheid had Volkswagen grote winst geboekt. De carrosserie van de T3 was breder, langer en hoger geworden, zodat er voor de inzittenden en/of vracht aanzienlijk meer ruimte was. Ook de standaard boxermotor droeg hieraan zijn steentje bij.
Ten tijde van zijn introductie leverde de luchtgekoelde boxermotor tussen de 37 kW (50 pk) en 51 kW (70 pk). In 1981 werd voor het eerst een watergekoelde dieselmotor achterin gelegd. Vermogen: eveneens 37 kW (50 pk). Een jaar later verschenen de eerste, speciaal voor de T3 ontwikkelde benzinemotoren met waterkoeling, met een vermogen van 44 kW (60 pk), 57 kW (78 pk) en – weer iets later – 82 kW (112 pk). In 1985 kregen de benzinemotoren een katalysator en volgde ook de eerste turbodiesel. De T3-reeks werd bovendien uitgebreid met de Syncro-versie, voorzien van vierwielaandrijving met een viscokoppeling. Vanaf 1988 bouwde Volkswagen de California. De kampeerbus was direct een succes; in de eerste twaalf maanden werden er 5.000 exemplaren van gebouwd. Nadat in Hannover de laatste T3’s van de band rolden, verschenen nieuwe versies als de Multivan en Caravelle. Liefhebbers sloten speciale edities als de Multivan White Star en Blue Star in de armen. De Syncro-versies en de in een oplage van 2.500 exemplaren uitgebrachte Multivan Limited Last Edition – die tot 1992 in het Oostenrijkse Graz werden gebouwd bij Steyr-Daimler-Puch – zijn tegenwoordig geliefde klassiekers. De T3 bleef in Zuid-Afrika zelfs tot 2002 in productie.
T4: 1990 - 2003
Zette je in 1990 de autoradio aan, dan hoorde je Phil Collins, Madonna en Sinéad O’Connor. Voor deze muzikale achtergrond lanceerde Volkswagen in augustus 1990 de nieuwe T4. Een revolutionair model, want na veertig jaar achterwielaandrijving en achterin geplaatste motoren stapte Volkswagen met de T4 over op voorin geplaatste motoren die de voorwielen aandreven. Met de omschakeling van achter- naar voorwielaandrijving veranderde werkelijk alles: het design, het chassis, de motoren en – vooral – de binnenruimte. In de T3 eiste de boxermotor nog ruimte op, in de T4 liep de laadvloer helemaal door tot aan de achterbumper. Er hoefde immers alleen voor de semionafhankelijk geveerde achterwielophanging en (indien besteld) Syncro-aandrijflijn ruimte te worden vrijgehouden. Door de nieuwe lay-out van motor en aandrijving reed de T4 bijna als een personenwagen.
Om voldoende ruimte te creëren voor de vier- en vijfcilinder lijnmotoren, maar ook om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen, kreeg de neus van de T4 zijn kenmerkende vorm. Ten tijde van de introductie hadden klanten keuze uit drie watergekoelde benzine- en twee dieselmotoren (49 kW/61 pk tot 81 kW/110 pk). Vierwielaandrijving verscheen in 1993 in de Syncro-varianten. Met ingang van 1995 kreeg Volkswagen Bedrijfswagens een rol als onafhankelijk merk binnen de Volkswagen Groep. Dit werd in januari 1996 gevierd met een ingrijpende update van de T4. Met name onder de motorkap was er veel veranderd. Er werd een 2,5-liter vijfcilinder TDI-motor met directe brandstofinspuiting geïntroduceerd, en in de neus van de personenbus werd zelfs een 2,8-liter VR6-motor geplaatst. In 1998 leverde de krachtigste TDI-motor een vermogen van 111 kW (151 pk), terwijl de zescilinder het zelfs tot 150 kW (204 pk) schopte. Volkswagen Bedrijfswagens markeerde het einde van de T4 met de exclusieve en zeer rijk uitgeruste Multivan Last Edition. Na een productieperiode van 14 jaar en ongeveer 2 miljoen exemplaren werd de T4 in 2003 opgevolgd door de T5.
T5: 2003 - 2015
De soundtrack van 2003 werd bepaald door Christina Aguilera, Dido, Nora Jones, Robbie Williams en Justin Timberlake. Dit is het jaar waarin Volkswagen Bedrijfswagens de vijfde generatie van de Transporter onthulde: de T5. Het nieuwe design bracht nog meer ruimte en variatie. De Transporter was beschikbaar als Kombi, gesloten bestelwagen, pick-up, dubbelle cabine en als chassis cabine, waarop derde partijen een geheel naar de specifieke wensen van klanten toespitste opbouw kon plaatsen. Daarnaast lanceerde Volkswagen Bedrijfswagens verfijnde versies van de Caravelle, Multivan en California.
Het design van de T5 vormde duidelijk een evolutie van zijn voorganger, maar oogde toch scherper, krachtiger en moderner. In het interieur was vooral veel energie gestoken in de ergonomie. Dit leverde een bestuurdersplaats op met een perfect onder handbereik geplaatste versnellingspook in de middenconsole en een cockpit waarin alle instrumenten, displays en bedieningsknoppen in één visuele lijn waren geplaatst. De T5 werd aangedreven door TDI-turbodiesels (63 kW/85 pk tot 128 kW/174 pk) en benzinemotoren (85 kW/115 pk tot 173 kW/225 pk). Vanwege de nieuw ontwikkelde lamellenkoppeling kreeg de versie met vierwielaandrijving de naam 4MOTION.
De nieuwe California werd voortaan in Hannover geproduceerd. Bijzondere T5-uitvoeringen waren de California No Limit (oplage: 222 stuks), de zeer luxueuze Multivan Business met individuele fauteuils in Phaeton-stijl en de vierwielaangedreven Multivan PanAmericana in stoere allroad-look. In 2007 had Volkswagen Bedrijfswagens reden voor een feestje: eindelijk had het merk de rechten op de naam ‘Bulli’ verkregen. Twee jaar later werden de TDI-motoren vervangen door nieuwe, stillere viercilinder common-rail-motoren, die een vermogen van maximaal 132 kW (180 pk) leverden. De benzinemotoren werden op hun beurt vervangen door nieuwe turbomotoren: de viercilinder met directe brandstofinspuiting (TSI) leverde een vermogen van 110 kW (150 pk) tot 150 kW (204 pk). De productie van de T5 werd in 2015 gestaakt. Na 13 jaar en ongeveer 2 miljoen exemplaren stond de gemoderniseerde T6 klaar om onthuld te worden.

T6 en T6.1: 2015 - 2024
Precies tien jaar geleden zong Adele ‘Hello’. Met meer dan een miljard views op YouTube is de videoclip van dit lied één van de meest succesvolle ooit. In hetzelfde jaar betrad Taylor Swift de hitlijsten met ‘Blank Space’, op de voet gevolgd door Ed Sheeran met ‘Thinking Out Loud’. In 2015 verscheen een nieuwe evolutie van de Volkswagen-bus: de T6. Nieuwe motoren, meer assistentiesystemen en een moderner infotainmentsysteem kenmerkten deze nieuwe generatie. Dankzij talloze detailverbeteringen kan de zesde generatie van de Volkswagen-bus toch worden gezien als een individueel model dat een kwalitatief zeer hoogwaardige en volwassen indruk achterliet. Bij de verschillende modelvarianten kon er onderscheid worden gemaakt tussen de bedrijfswagens – gesloten bestelwagen, pick-up, dubbele cabine, Kombi en Caravalle – en de meer op het gezinsleven gerichte Multivan en California kampeerbus.
Uiterlijk was de T6 direct herkenbaar. Het nieuwe front combineerde een stijlvol lijnenspel met een dynamische uitstraling. Met zijn imposante neuspartij had de T6 een charismatisch, exclusief en dynamisch uiterlijk. Nieuwe tweekleurige lakcombinaties vormden een eerbetoon aan de eerste generatie van de Volkswagen-bus. Het motorenaanbod bestond uit vier nieuwe TDI’s en twee nieuwe TSI’s, in beide gevallen met een cilinderinhoud van twee liter. Vergeleken met het vorige model verbruikten de motoren op 100 kilometer ongeveer een liter minder brandstof. Alle motorvarianten hadden standaard een start-/stopfunctie. Het motorvermogen varieerde tussen de 62 kW (84 pk) en 150 kW (204 pk). Afhankelijk van de gekozen vermogensvariant werd een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak geleverd, of een zeventraps DSG. Daarnaast konden verschillende uitvoeringen worden besteld als 4MOTION. Tegen meerprijs waren adaptieve schokdempers (DCC) verkrijgbaar. Tal van nieuwe assistentie- en veiligheidssystemen debuteerden in de T6.
In de al zeer volwassen zesde generatie van de Volkswagen-bus bleek echter nog ruimte te bestaan voor verdere perfectionering. In de herfst van 2019 werd de T6.1 onthuld. Met dit model stapte Volkswagen Bedrijfswagen in de digitale wereld. De T6.1 kreeg een volledig nieuw dashboard, dat voor het eerst kon worden uitgevoerd met een digitaal instrumentarium. Het infotainmentsysteem voorzag in interactieve connectiviteit en diverse online functies en services. Natuurlijke stemherkenning bracht de intuïtieve bediening naar een nog hoger niveau. Ook de uitrusting en het design van de T6.1 kregen een upgrade. De productie kwam in 2024 ten einde.


De huidige Multivan en California: sinds 2021 en 2024
In november 2021 lanceerde Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe Multivan. De aandrijving en elektronica waren gebaseerd op het modulaire MQB-platform, dat tal van nieuwe technologieën met zich meebracht. Nooit eerder was de Multivan zo flexibel, ‘connected’ en duurzaam. In 2021 werd direct een plug-in hybrideversie leverbaar. In 2024 lanceerde Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe California, waarvoor de Multivan met lange wielbasis als basis diende. Bij deze kampeerbus is over elk detail nagedacht, om het DNA van zijn voorgangers te prepareren voor de toekomst.
De Multivan en California zijn in staat om hun dagelijkse kilometers grotendeels volledig elektrisch af te leggen. Zowel de Multivan eHybrid 4MOTION als de California eHybrid 4MOTION is leverbaar met elektrische airconditioning, die zijn energie put uit de hoogspanningsbatterij of - wanneer de laadkabel is aangesloten - via de boordlader van de auto. Zo wordt de temperatuur aan boord van de auto nog voor de reis begint al op een aangename temperatuur gebracht.
De ID. Buzz en ID. Buzz Cargo: sinds 2022
Op 22 maart 2022 toonde Volkswagen de productieversie van de ID. Buzz aan de wereld. Vanaf het begin was de elektrische Volkswagen-bus verkrijgbaar in twee verschillende versies: als ID. Buzz voor het gezin, vrijetijd en zakelijke ritten, en als ID. Buzz Cargo voor transport, zakelijk vervoer en industrie. Inmiddels is de ID. Buzz-familie flink uitgebreid. In 2024 werd een geheel nieuwe, zeer efficiënte aandrijflijn met een vermogen van 210 kW (286 pk) geïntroduceerd, in combinatie met een nieuwe batterij van 79 kWh (netto).


Een andere toevoeging aan de reeks is de ID. Buzz met verlengde wielbasis, extra interieurruimte en een 86 kWh-batterij (netto). Alle 210 kW-versie beschikken over achterwielaandrijving, terwijl het ID. Buzz GTX topmodel met 250 kW (340 pk), dat eveneens in 2024 werd gelanceerd, de krachtigste Volkswagen-bus ooit is. De GTX levert ongekende prestaties en beschikt over vierwielaandrijving. Hiermee kan de auto nog zwaardere trailers trekken. Hij is leverbaar in beide lengtevarianten. Uitgevoerd met de standaard wielbasis heeft de bus een 79 kWh-batterij, de versie met lange wielbasis beschikt over het grotere 86 kWh accupakket. Dit aandrijfsysteem is ook beschikbaar voor de ID. Buzz Cargo Pro 4Motion. De nieuwe Pure met achterwielaandrijving en een vermogen van 125 kW (170 pk) rondt de modelreeks aan de onderkant af. Deze uitvoering beschikt over een batterij met een capaciteit van 59 kWh.
De nieuwe Transporter en Caravelle: sinds 2024
Recent werden de nieuwe Transporter en Caravelle onthuld. Volkswagen Bedrijfswagens levert de Transporter in verschillende carrosserievarianten: als gesloten bestelwagen, als Kombi voor het gecombineerde transport van meerdere passagiers en hun werkgereedschap, of als pick-up met dubbele cabine. Afhankelijk van het gekozen model zijn er twee lengte- en hoogte-uitvoeringen beschikbaar. De Caravelle is het zustermodel van de Transporter en is ontwikkeld voor professioneel personenvervoer, als acht- of negenpersoonstaxi of als exclusieve shuttle voor vips. Ook van de Caravelle bestaan twee verschillende lengtevarianten.


De nieuwe generatie van de Transporter en Caravelle is op alle onderdelen verbeterd. Ze bieden aanzienlijk meer ruimte, er zijn meer carrosserievarianten, ze hebben een hoger laadvermogen, realiseren een lager verbruik en bieden een lagere kilometerkostprijs. Ook de assistentie- en infotainmentsystemen zijn van absoluut topniveau. De nieuwe Transporter en Caravelle zijn leverbaar met de modernste turbodiesel-, plug-in hybride- en volledig elektrische aandrijflijnen. Samen met de Multivan en California, maar ook met de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo, vormen de nieuwe Transporter en Caravelle zonder twijfel het meest gevarieerde aanbod Volkswagen-bussen ooit.
75 jaar Volkswagen-bus op 24 en 25 mei in Wolfsburg
In het laatste weekend van mei is Autostadt omgetoverd tot Volkswagen Bus City. Volkswagen-bussen van alle generaties nemen de bezoekers mee op een reis door de tijd: vanaf de geboorte van het icoon tot de nieuwste modellen uit de zevende generatie. Volkswagen-liefhebbers van alle leeftijden kunnen een kleurrijk programma met vele activiteiten verwachten. Meer details over dit evenement worden binnenkort bekendgemaakt, zowel op de websites van Volkswagen Bedrijfswagens en Autostadt als op de bekende social-mediakanalen.
De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.