Verschil kW en kWh hero mobiel

16 april 2025

Wat is het verschil tussen kW en kWh bij een elektrische auto?

Wie zich verdiept in elektrische auto’s, komt al snel twee afkortingen tegen: kW en kWh. Ze lijken op elkaar, maar betekenen iets totaal anders.

Beide afkortingen zijn belangrijk als je wilt weten hoe krachtig een elektrische auto is en hoe ver je ermee kunt rijden. Met andere woorden: het vermogen en de actieradius van een elektrische auto.

De afkorting kW (kleine letter k, hoofdletter W) staat voor kilowatt en geeft het vermogen van de elektromotor aan. Hoe hoger het aantal kilowatts, hoe krachtiger (en vaak sneller) de auto. Je kunt het vergelijken met het aantal pk’s (paardenkrachten) bij een benzineauto. 

kW en pk

Het vermogen van een elektrische auto wordt vaak ook met pk aangeduid of een combinatie van kW en pk. Dat komt omdat veel mensen een beter beeld hebben bij pk, omdat deze afkorting jarenlang gebruikelijker was. En eigenlijk nog steeds. In de prijslijst van elektrische Škoda’s wordt het vermogen van de elektromotor alleen in kW aangegeven.

Je kunt 1 kW zien als 1,36 pk. Een elektrische auto met een motor van 150 kW is dus ongeveer even sterk als eentje met 204 pk. Als je dit rekensommetje toepast op de Škoda Elroq 85 kom je uit op 210 kW en 286 pk.  

De afkorting kW geeft ook aan hoe snel een elektrische auto kan laden. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de accu vol kan zijn. Maar de gebruikte laadpaal moet een dergelijk laadvermogen wel kunnen leveren, anders heb je er nog niks aan. De Elroq 85 kan maximaal 175 kW aan. Hiermee zit de batterij in 28 minuten weer vol (80 procent).   

Capaciteit van de accu  

Dan de tweede afkorting: kWh. Die staat voor kilowattuur en geeft iets heel anders aan, namelijk de capaciteit van de accu. Ook belangrijk, want dit bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle batterij. Zie het als de grootte van de brandstoftank van een benzineauto, zoals de Škoda Fabia

Met een grotere brandstoftank kom je over het algemeen een stuk verder. Dat geldt ook voor een grotere accu. Meer kWh betekent dus meestal een grotere actieradius. Om de Elroq er weer bij te halen: met de batterij van 77 kWh kom je verder dan met het accupakket van 59 kWh, namelijk 579 versus 427 kilometer (Elroq 60 en 85, Business Edition). Simpel toch? 

Kort samengevat: 

  • kW = kracht van de motor (hoe snel of sterk de auto is) 
  • kWh = energie in de accu (hoe ver je kunt rijden)

Let dus goed op beide getallen als je een elektrische auto overweegt. Ze vertellen je iets heel anders, maar samen geven ze een compleet beeld. Op die manier kun jij de elektrische auto kiezen die het best bij jouw situatie past.  

Ontdek jouw elektrische Škoda

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.