
De Škoda Superb is leverbaar als Hatchback en Combi. Nederland is gek op stationwagons vanwege de extra bagageruimte, maar er zijn genoeg redenen om juist voor de Superb Hatchback te kiezen.
Hatchback, ik kijk toch naar een sedan? Ja en nee. De Superb Hatchback heeft inderdaad het design van een sedan, maar is uitgerust met een grote achterklep en een riante kofferbak. En dan heb je in de autowereld toch echt te maken met een hatchback.
De Superb Hatchback heeft logischerwijze niet zo’n grote kofferbak als de Superb Combi, maar het verschil is kleiner dan je misschien denkt: 645 tot 1795 liter tegenover 690 tot 1950 liter. Daar moet je in beide gevallen 180 liter afhalen wanneer je kiest voor de Superb plug-in hybride – met een elektrische actieradius tot 136 kilometer (WLTP). Dat is in veel gevallen meer dan voldoende voor het dagelijkse woon-werkverkeer.
Altijd 1000 euro goedkoper
Of je de Škoda Superb nu met of zonder stekker koopt, de Hatchback is altijd 1000 euro voordeliger dan de Combi. Dit prijsverschil geldt voor alle uitvoeringen: Edition, Business Edition en Sportline Business. De goedkoopste Superb Hatchback is de 42.990 euro kostende 1.5 TSI PHEV met 204 pk. Voor de Superb Combi met zo’n zelfde plug-in hybride aandrijflijn ben je dus minimaal 43.990 euro kwijt.
Nóg gestroomlijnder
De Superb Combi-rijder kan opscheppen over het feit dat zijn auto de meest gestroomlijnde Škoda-stationwagon ooit is, maar de Superb Hatchback is nóg aerodynamischer. Kijk maar naar de Cw-waardes: 0,25 versus 0,23. Hierdoor levert de Hatchback iets betere prestaties.
Zo sprint de Superb Hatchback 1.5 TSI mHEV (mild hybrid) vanuit stilstand iets sneller naar 100 km/h (9,1 versus 9,2 seconden). En zijn topsnelheid ligt een fractie hoger (225 versus 222 km/h voor de Combi). Het brandstofverbruik ligt juist een fractie lager: 5,2 versus 5,3 l/100 km. Bij de PHEV zorgt het lagere verbruik voor 3 kilometer extra EV-range (136 vs. 133 km).
Standaard met Dynamic Chassis Control
Tot slot iets wat in het voordeel van de Hatchback spreekt. De plug-in hybride versie wordt standaard geleverd met Dynamic Chassis Control (DCC). Dat pakket omvat adaptieve schokdempers én progressieve besturing. Hierdoor rijd je altijd en overal net iets extra lekkerder. Maar daar zet de Superb Combi dus wel een grotere bagageruimte tegenover. De Business Edition en de Sportline Business zijn overigens wel uit te rusten met DCC.
De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.