Skoda Elroq geluid hero mobiel

24 september 2024

Je kunt nu al horen hoe mooi de Elroq klinkt

Zodra je de nieuwe Škoda Elroq met lage snelheid op de weg tegenkomt, moet je eens goed luisteren. Škoda heeft twee nieuwe geluiden ontwikkeld die voetgangers en fietsers attenderen op de aanwezigheid van de elektrische SUV. 

Vergis je niet; er zit heel veel werk in het bedenken van het juiste geluid dat een elektrische auto moet maken. Het moet twee tegenstrijdigheden in balans brengen. Het geluid moet goed te horen zijn voor zwakke verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers, tegelijkertijd mag het niet storend zijn voor de inzittenden. Een reden voor veel consumenten om elektrisch te gaan rijden, is juist de stille aandrijflijn.  

In het geval van de Elroq duurde het enkele maanden om tot de juiste sound te komen. Er waren acht medewerkers van drie afdelingen bij betrokken. Maar het resultaat mag er zijn. De balans is precies goed. Daar kan zelfs de beroemde componist van elektronische muziek Jean-Michel Jarre een puntje aan zuigen.  

02 Skoda Elroq

Škoda Elroq kent twee deuntjes 

Het ‘motorgeluid’ van de Elroq verschilt van dat van de Skoda Enyaq. De compacte elektrische SUV kent twee deuntjes: futuristic voor de meeste rijstanden en sport voor de sportiefste rijstand. 

24 Skoda Elroq

Futuristic

Het geluid futuristic wordt nauwelijks opgemerkt door de inzittenden van de Elroq, maar is goed te horen voor wie zich buiten de auto bevindt, zoals voetgangers en fietsers. Precies zoals Europese wetgeving dit voorschrijft.  

Sport

Het geluid dat de Elroq in de sportstand produceert, is spannender. De lagere frequenties passen beter bij de sportieve rijeigenschappen. Bovendien is het geluidsniveau hoger dan wettelijk vereist. Hierdoor kunnen ook de inzittenden genieten van de sportieve sound.  

09 Skoda Elroq

Geluidseisen van Škoda 

Behalve dat beide geluiden tegemoetkomen aan de Europese regelgeving, voldoen ze ook aan de eisen die Škoda aan audio stelt. “We willen dat alles wat met Škoda wordt geassocieerd, vergelijkbaar klinkt voor de luisteraar, bewust en onbewust. Of het nu gaat om het geluid van onze commercials, van het infotainmentsysteem of, waarover we het nu hebben, van de auto zelf”, legt Miroslav Jaskmanicki van Škoda uit.  

21 Skoda Elroq

Ontstressen met video 

Speciaal voor de twee nieuwe rijgeluiden van de Elroq heeft Škoda een video gemaakt waarin ze goed tot hun recht komen. De video is geïnspireerd op het principe van ASMR (autonomous sensory meridian response). Deze video’s worden bekeken om te ontspannen en zelfs in slaap te vallen. Het tintelende gevoel dat je krijgt, wordt als rustgevend ervaren.   

Voorraad elektrische Škoda's