skodakamiqmontecarlo1 hero mobiel

25 februari 2024

Gevaarlijke autobanden: zo herken je ze en dit kun je ertegen doen

Volgens RAI Vereniging rijdt één op de twintig auto’s in Nederland op gevaarlijke banden. Dat wil zeggen: minimaal één band is aan vervanging toe. Dat is vragen om problemen, maar hoe herken je gevaarlijke autobanden en wat kun je ertegen doen?

Bijna 5 procent van alle auto’s die in Nederland rondrijden, doet dat op minimaal één band die moet worden vervangen. Dat komt neer op ongeveer een half miljoen auto’s, zegt RAI Vereniging. De weg opgaan met een beschadigde band kan gevaar opleveren voor jou en je passagiers, omdat het de wegligging nadelig kan beïnvloeden. Niet doen dus.

Zelf de staat van je banden controleren, is niet moeilijk. Je moet er alleen eventjes de tijd voor nemen en weten waarop je moet letten:

1.       Zichtbare schade

Voorbeelden zijn vervorming van de zijwand, insnijdingen en verouderingen zoals droogtescheurtjes. Beschadigde banden zijn gevoeliger en kunnen daardoor sneller lek raken.
 

2.       Weinig profiel

Voor autobanden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter. Bij de apk-keuring wordt vanaf 2,5 millimeter het advies gegeven de banden te laten vervangen. De ijskrabber die je achter het tankklepje van een Škoda vindt, is voorzien van een liniaaltje waarmee je zelf de profieldiepte kunt meten.

Wist je trouwens dat in de tankklep staat vermeld wat voor jouw Škoda de juiste bandenspanning is?
 

3.       Leeftijd

Wat betreft de leeftijd van banden wordt vanaf 10 jaar het advies gegeven de banden preventief te laten vervangen, dit kan gewoon bij De Waal Autogroep. Vaak zie je dat het rubber is uitgedroogd (haarscheurtjes). Ook is het rubber vaak te hard geworden, waardoor banden te weinig grip hebben. Dat de profieldiepte nog voldoende is, betekent dan ook niet dat een oude band nog veilig is.

 Door de knieën

Om te bepalen hoe oud een autoband is, moet je door de knieën. Op de zijwand van de band staat namelijk de productiedatum vermeld met vier cijfers: weeknummer en jaartal. Dit heet ook wel de DOT-code. Zie je ‘0512’ staan, dan komt de band uit week 5 van 2012. Dat is twaalf jaar geleden. Laten vervangen dus. Bij De Waal Autogroep kun je kiezen uit een breed assortiment zomerbanden en winterbanden.

Lange onderhoudsintervallen zijn de schuld 

Hoe kan het gebeuren dat in ons land ongeveer een half miljoen auto’s rondrijden waarvan minimaal één band aan vervanging toe is? Volgens RAI Vereniging zijn dat de steeds langere onderhoudsintervallen van auto’s, waarbij 30.000 kilometer geen uitzondering is. Dus rijden auto’s tienduizenden kilometers zónder dat een professional ernaar kijkt.

Optimale conditie

Het onderhoudsinterval van je Škoda is afhankelijk van het motortype en het modeljaar. In principe adviseert Škoda na elke 15.000 kilometer of in ieder geval één keer per jaar een servicebeurt. Hierbij worden de banden niet overgeslagen, zodat je zeker weet dat je op veilige autobanden rijdt. De Waal Autogroep checkt bovendien de ruitenwissers, multiriem en wielophanging. Zo blijft je Škoda in optimale conditie. En een afspraak is zo gemaakt.

Maak een afspraak om je banden te vervangen