Elroq mobiel

Elektrische Škoda’s uit verleden, heden en toekomst

Lang voordat de Škoda Enyaq uitgroeide tot publiekslieveling, was Škoda al druk in de weer met uiteenlopende elektrische modellen. En er staat nog een heleboel EV-nieuws op stapel. Het is de hoogste tijd voor een overzicht.

Rijden op stroom is niets nieuws. Zo’n 80 jaar geleden reden al elektrische Škoda’s rond, maar dat waren geen personenauto’s. Eind jaren dertig had een elektrische vrachtwagen van Škoda de belangrijke taak om de restaurants in het plaatsje Pilsen van bier te voorzien. En nee, dat is geen grap. Niet veel later verscheen de Škoda Puck (1941); een elektrisch autootje voor kinderen met rijke ouders. De mini-auto ging 12 km/u, had een werkende snelheidsmeter en echte koplampen.

1920_800-elektrischevrachtwagen
citigoe-iv-035-806022

Verleden: Elektrische Škoda Octavia en Citigo

In 2011 verscheen de elektrische Octavia Green e-Line. Dit volledig elektrische prototype van de tweede generatie Octavia had een actieradius van 150 kilometer. Het accupakket kreeg een plekje onder de achterbank en de elektromotor lag onder de motorkap.

Bij de elektrische Škoda Citigo uit 2020 vond je de belangrijkste elektrische onderdelen op dezelfde plekken. Dankzij de grotere batterij kwam je tot wel 260 kilometer op een acculading stroom. 

Heden: Škoda Enyaq

Op 1 september 2020 werd de Škoda Enyaq onthuld en toen ging het snel. De elektrische SUV groeide meteen uit tot de bestverkochte EV van Nederland. In 2022 kreeg hij versterking van de elegant gelijnde Enyaq Coupé die tevens als basis diende voor het eerste elektrisch aangedreven RS-model van Škoda.

Inmiddels rijden er meer dan 18.000 Nederlanders in een Škoda Enyaq. Dat maakt de elektrische SUV de populairste Škoda-SUV van ons land.

enyaq60selection
18-skoda-elroq-covered-drive-c9fd4b77-eb4c917b1

1 oktober 2024: Škoda Elroq

Op 1 oktober 2024 krijgt de Enyaq gezelschap van een compacte elektrische SUV: de Elroq. Hij biedt alle voordelen van de grote SUV in een kleiner pakketje en dat zal een heleboel mensen aanspreken. Met drie accupakketten en vier Design Selections om uit te kiezen, maakt de Elroq het wel heel aanlokkelijk om te switchen naar elektrisch rijden.

Toekomst: Škoda Epiq en meer

In 2025 gaat de Škoda Epiq zijn wereldpremière beleven. Het nieuwe elektrische instapmodel wordt ongeveer 4,10 meter lang, biedt tot 490 liter bagageruimte en kost rond de 25.000 euro. Hij is net als de Elroq ontworpen met de krachtige nieuwe Modern Solid-designtaal en heeft een elektrisch rijbereik van ruim 400 kilometer.

De Enyaq en de Enyaq Coupé krijgen in 2025 een uitgebreide update. Ze nemen de nieuwe moderne designtaal over die voor het eerst werd getoond op de Vision 7S. De Škoda Vision 7S gaan we opnieuw zien in 2026, in de vorm van een elektrische 7-zitter. Dat is tevens het jaar waarin we een ongeveer 4,70 meter lange elektrische stationwagon gaan onthullen.

enyaqsportline

Wil je nu al een Škoda rijden?