90 jaar Superb hero mobiel

4 april 2025

Deze Škoda is 90 jaar geworden

Škoda is niet de enige die in 2025 een jubileum viert. De Škoda Superb is ook jarig. 90 jaar geleden – in maart 1935 – rolde het allereerste exemplaar van de band. Na een tijdje verdwenen te zijn geweest, keerde de grote, ruime Škoda in 2001 terug.  

Škoda heeft tegenwoordig fabrieken in meerdere landen, maar begin jaren 30 bestond er nog maar één, in het Tsjechische Mladá Boleslav. Dit was de plek waar de eerste Superb de straat opreed. Toen al maakte de Superb indruk met zijn comfort, complete uitrusting en ruimte. 

Plaats voor 7 inzittenden 

Het eerste exemplaar, de 640 Superb, was een flinke jongen, met zitplaatsen voor 7 inzittenden. Het model was ontwikkeld voor de meest veeleisende klanten van Škoda. Vandaar de soepele 6-cilinder benzinemotor met, lach niet, 55 pk. Dat stelt nu niks voor, maar toen was het heel wat. Ook bijzonder in die tijd: de onafhankelijke wielophanging, hydraulische remmen en het 12 volt elektrisch systeem voor onder meer de bediening van de ruitenwissers. Kortom: een vlaggenschip.  

De Superb kon je kopen met verschillende wielbases en ook de carrosserie verschilde. Zo kwam er een cabriolet, maar ook een variant bedoeld voor het leger, waaronder een 4x4-versie. Voor wie de 6-cilinder lijnmotor te min was, werd blij van de latere 4,0-liter V8 met 96 pk. Tegen het einde van 1949 stond de teller op ongeveer 890 personenauto’s en 1630 militaire voertuigen op basis van de Superb. 

Niet Máxima, maar Wilhelmina

Dat is een peulenschil ten opzichte van de 926.600 nieuwe modellen die Škoda in 2024 wereldwijd afleverde, maar zoals gezegd: het waren heel andere tijden. Om je een beeld te geven: niet Máxima, maar Wilhelmina was de koningin van Nederland. En de eerste paal voor een nieuw voetbalstadion gaat de grond in, te weten De Kuip in Rotterdam.

Terug naar de Superb. Die verdween ruim 50 jaar van de markt, maar kwam in september 2001 terug, beter dan ooit. Van de enorme ruimte die de sedan bood, vielen monden open. De beenruimte op de achterbank oversteeg die van de toenmalige Mercedes S-klasse. De topversie had een 2,8-liter V6 met 193 pk gekoppeld aan een automatische transmissie, maar in de prijslijst stonden ook versies met minder vermogen, te beginnen bij 115 pk.  

Geen koude nek  

Met de tweede generatie was de Superb voor het eerst leverbaar als Combi en de sedancarrosserie werd verruild voor een hatchback. De achterklep hiervan kon zowel mét als zónder de achterruit geopend worden. In het eerste geval was de toegankelijkheid beter, in het tweede geval kregen de passagiers achterin geen koude nek als de bestuurder spullen inlaadde.  

Alsmaar populairder 

Met elke generatie werd de Superb populairder. De eerste generatie ging 137.000 keer over de toonbank, zijn opvolger al 618.000 keer. Overigens koos het merendeel (65 procent) voor de versie met de slimme Twindoor. De derde generatie, geïntroduceerd in 2015, deed het nog beter met 805.000 verkopen, waarvan 56 procent voor rekening kwam van de Combi.  

Skoda Superb Combi

Ook als plug-in hybride  

De huidige, vierde generatie is nog maar net op de markt (2024) en wordt wereldwijd nog dagelijks verkocht. Dat is inmiddels al ruim 65.000 keer gebeurd. In Nederland kun je kiezen uit een mild hybride en een plug-in hybride met een elektrische actieradius die tot de grootste van al zijn concurrenten behoort, namelijk tot 136 kilometer. En zo blijft de Superb bakens verzetten.

Ervaar de jarige Superb

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Eventueel genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.