Dierendag

4 oktober 2021

 6 tips om je huisdier in de auto te vervoeren

Of je nu een hond, een kat of een knuffelzwijntje hebt, huisdieren maken deel uit van het gezin. Je wilt hun reis in de auto dan ook zo veilig en comfortabel mogelijk maken.

Het is algemeen bekend dat Škoda uit Tsjechië komt. Maar wist je ook dat dierendag een idee is van een Tsjechische mevrouw? Ruim negentig jaar geleden stelde ze voor om één dag van het jaar in het teken te stellen van alle dieren. De wereldvereniging van de dierenbescherming vond het een goed plan en de katholieke kerk prikte de datum: 4 oktober. De eerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1929 en sinds 1930 doet Nederland ook mee.

We schrijven dit bericht om twee redenen: ten eerste om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar huisdier veilig en comfortabel vervoert in de auto. Ten tweede om je dag op te fleuren met onze fotoshoot van schattige huisdieren in een Škoda. Moet je die hamster in de bekerhouder zien!

Tip 1: Geef je huisdier een eigen ‘zitplaats’

Leven met een huisdier is makkelijker als je duidelijke en begrijpelijke grenzen stelt. Met andere woorden: geef je huisdier een eigen zitplaats in de auto waaraan het kan wennen. Ga dat niet veranderen. In het begin helpt het om de plek in de auto eigen te maken met een favoriet dekentje of een vertrouwd speeltje.

Tip 2: Gebruik een hondengordel

Veel honden reizen in de kofferbakken van stationwagens. Met een afscheidingsrek boven de rugleuning van de achterbank voorkom je dat je hond naar voren klimt. Maar deze oplossing werkt niet met elke auto en niet met elke hond. Een speciale hondengordel die je vastmaakt met de veiligheidsriem van de achterbank is een betere oplossing. De hondengordel van Škoda is er in vier maten.

Tip 3: Bescherm de achterbank

Twijfel je na het lezen van tip 2 of je achterbank wel is opgewassen tegen het kwijl, de haren en de modderpoten van je hond, investeer dan in een stevige beschermhoes. Zo'n hoes dekt de hele achterbank af en beschermt de bekleding tegen krassen, vocht en haren. Jouw hond is blij met het extra comfort en jij bent blij dat de hoes makkelijk afwasbaar is.

Tip 4: Neem pauzes en strek de benen

Lange autoritten zijn vermoeiend voor alle passagiers. Honden moeten om de twee tot drie uur een pauze nemen, maar elk huisdier is anders. Gebruik de pauze om te wandelen, te eten en te drinken. Twijfel je of jouw huisdier het wel naar zijn zin heeft in de auto, stop dan vaker.

Over pauzeren gesproken: misschien is de ENYAQ iV wel de beste auto voor mensen met huisdieren. De elektrische SUV is ruim, fluisterstil en tijdens het snelladen hebben alle inzittenden verplicht even pauze. 

Tip 5: Soms moet je streng zijn

Heeft jouw kat een eigen willetje? Als je niet streng bent, kruipt-ie zo op schoot bij de bestuurder. Maar dat kan echt niet. Huisdieren mogen de bestuurder niet afleiden en moeten veilig vervoerd worden. Gelukkig zijn er een heleboel draagtassen en reismanden die je kunt kopen. Er bestaan ook kattengordels voor in de auto, maar je weet zelf of je jouw kat zoiets kunt aantrekken. Ga je de strijd aan, weet dan dat Škoda ook een EHBO-tasje met pleisters verkoopt…

Tip 6: Laat je huisdier niet achter in de auto

Het is gevaarlijk om je huisdier achter te laten in een afgesloten auto. De temperatuur stijgt sneller dan je denkt. Een klein zonnetje is al genoeg om de auto flink op te warmen en een raam op een kier zetten helpt weinig. De politie moet met enige regelmaat oververhitte honden redden en schrijft dan een dikke bekeuring uit voor het baasje.

Over boetes gesproken: volgens de ANWB heeft Nederland geen specifieke regels voor het vervoeren van honden in de auto. Maar het mag niet ‘leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder’. Toch kun je een boete krijgen als de agent oordeelt dat dit wél zo is. En in Duitsland moet je hond altijd verplicht in een gordel of bench. Maar wil je eigenlijk niet altijd het beste (en veiligste) voor je hond? Helemaal op dierendag?